Brouwen voor een betere Toekomst
Wij brouwen niet zo maar bier, wij brouwen voor een betere toekomst, waar smaak en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wij doen niet mee met de status quo, we nemen het voortouw. Lees hieronder enkele van onze inspanningen die we doen voor deze en toekomstige generaties.
Waterrecyclage
Zowel het koelwater van onze wortkoeler als het gecondenseerde water van de stoomdampen worden gerecycleerd voor volledig hergebruik.
Blik is duurzamer dan glas
- Metaal, zoals blik, kan oneindig maal gerecycleerd worden (in tegenstelling tot glas).
- Blikken wegen veel minder dan glas en stapelen veel beter: transportkosten voor bier in blik liggen dus lager.
- Bovendien blijft de smaak van bier in blik langer vers. Blik beschermt het bier beter tegen zuurstof en licht. Eens je dat weet, ga je dan nog IPA's uit een fles drinken ????
Stalen retourvaten
Als eerste microbrouwerij in Antwerpen zijn we begonnen met het gebruik van metalen retourvaten. Metaal kan oneindig maal gerecupereerd worden en is als dusdanig veel duurzamer dan de plastieken vaten die veel gebruikt worden door kleinere brouwerijen.
Ondertussen zijn al verschillende andere kleinere brouwerijen overgeschakeld van plastieken naar metalen vaten.
Ook hier heeft SE10 het status quo doorbroken.
Basismout uit Antwerpen
Al onze basismouten zijn afkomsting van mouterij Dingemans, een onafhankelijke mouterij gebaseerd in Stabroek, net buiten Antwerpen. Door lokaal geproduceerde mout aan te kopen vermindert niet alleen onze "carbon footprint", het past ook in ons ethos om lokale en onafhakelijke bedrijven ten volle te steunen.
Verwarmen met stoom
Een microbrouwerij heeft warm water nodig en wort moet gekookt worden. Hiervoor heb je veel energie nodig en dat kost ook nog eens handen vol geld. Wij hebben bewust gekozen om onze ketels en tanks met stoom op te warmen. Verwarmen met stoom is de meest energie-effiente en dus ook meest duurzame manier van verwarmen.